Παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τα μείζονα θέματα πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αναλυτικά η ομιλία του:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο λόγος που επιλέξαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να κάνουμε μία παρέμβαση μετά την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει να κάνει προφανώς με τα μείζονα θέματα πολιτικής του Υπουργείου, μιας και η κλιματική μετάβαση και τα θέματα της ισορροπίας οικοσυστημάτων, κυκλικής παραγωγής και ποιότητας ζωής είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα των επόμενων ετών. Εδώ θέλω να πω ότι δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα για το πώς ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστηρίζει αυτή την «πράσινη» μετάβαση της κοινωνίας μας.
Η Κυβέρνηση έχει αφήσει αθωράκιστη την Ελλάδα και αυτό φάνηκε με τις φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό αρνητικό κόστος και πρώτα από όλα το φυσικό και ανθρώπινο κόστος των καταστροφών, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός της Κυβέρνησης αλλά και επάρκεια.
Όμως, οφείλω να πω, μιας και παίρνω το βήμα μετά από μια άσχημη στιγμή του Κοινοβουλίου, ότι πρέπει να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης που προηγήθηκε. Δεν ξέρω γιατί έχει τόση ένταση ο κ. Φλωρίδης. Μπορεί να οφείλεται στο πατατράκ που έπαθε στις Προγραμματικές Δηλώσεις όταν εκτέθηκε για την ασυλία τραπεζιτών και τον διέψευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Εμείς πάντως κατανοούμε ότι μεγάλη αγωνία πρέπει να έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιας χώρας που είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης στα θέματα του κράτους δικαίου, που έχει παρακολουθήσεις και υποκλοπές σχεδόν στο μισό Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στον Αρχηγό του Στρατεύματος και δεν έχουν δοθεί για αυτό το θέμα ακόμα απαντήσεις, σε μια χώρα όπου έρχεται ένα πόρισμα από την Ευρωπαία Εισαγγελέα και το θάβει μια Κυβέρνηση η οποία δεν ψηφίζει προκαταρκτική επιτροπή, ενώ υπάρχουν ευθύνες κακουργήματος σε επίπεδο Υπουργού, για τον κ. Καραμανλή.
Πράγματι πρέπει να έχει πολύ άγχος ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Όμως, κύριε Σκυλακάκη, δεν είναι μόνο ότι δεν ακούσαμε στην ομιλία σας τίποτα για το παραγωγικό μοντέλο, για τα πλαστικά μιας χρήσης, για την κλιματική μετάβαση, για τα Προεδρικά Διατάγματα των περιοχών NATURA, που όλα αυτά συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως και ότι δεν ακούσαμε για τα πρόστιμα που πληρώνουμε και για τις καταδίκες για τη βιοποικιλότητα που μας έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οφείλετε να μας δώσετε απαντήσεις και για άλλα συγκεκριμένα θέματα.
Πρώτο ζήτημα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος εισέπραξαν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή. Φορολογήθηκαν μόνο για 340 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κλοπή από την ελληνική κοινωνία και οικονομία 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ από την ηλεκτροπαραγωγή. Και αυτά λείπουν και από τον Προϋπολογισμό. Λείπουν από την οικονομία και από τα νοικοκυριά. Έχετε κάνει δώρο στην ηλεκτροπαραγωγή 1,85 δισεκατομμύρια.
Όμως, ακόμα πιο ακραίο είναι ότι υπήρχε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, υπήρχαν υπερκέρδη στην προμήθεια του ρεύματος, το εντοπίσαμε εμείς εδώ στη Βουλή, υποχρεωθήκατε να συρθείτε σε μια νομοθετική ρύθμιση, βγάλατε μετά από έναν χρόνο Υπουργική Απόφαση και ακόμα τα υπερκέρδη της προμήθειας δεν έχουν έκτακτη φορολόγηση.
Κι αυτό είναι θέμα και του Προϋπολογισμού αλλά εις βάρος και των νοικοκυριών.
Και τελικά ποια ήταν η κατάληξη αυτού του αλαλούμ στην πολιτική ρεύματος; Τα πολύχρωμα τιμολόγια όπου ο πολίτης, ο καταναλωτής και η επιχειρηματικότητα δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν. Επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής είτε στα τιμολόγια που καθορίζονται μετά το κλείσιμο του μήνα, αλλά υπάρχει και άλλο τιμολόγιο όπου η πρόβλεψη της ρήτρας αναπροσαρμογής εισάγεται στα τιμολόγια.
Τελικά πάντα το κόστος το πληρώνει η αγορά και o καταναλωτής. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχετε κάνει μια μεταρρύθμιση ώστε να υπάρχει όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Έτσι λειτουργούν οι προηγμένες χώρες, έτσι προφυλάσσονται τα νοικοκυριά, έτσι προφυλάσσεται η ελληνική οικονομία. Όμως, δεν θέλετε να κάνετε αυτήν τη ρύθμιση.
Γι’ αυτό και αφήνετε το πάρτι στην ηλεκτροπαραγωγή. Γιατί τι πιο λογικό από το να υπάρχει ένας συντελεστής κέρδους στην αγορά ηλεκτροπαραγωγής, όταν αυτή επηρεάζει όλη την οικονομία και την κοινωνία;
Όμως, πρέπει να αναφερθούμε και στα διυλιστήρια τα οποία ενώ είχαν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη το 2022 επέστρεψαν μόλις 650 εκατομμύρια και αυτά με έκπτωση φόρου. Γιατί βάλατε την έκτακτη εισφορά, ως κόστος στην επόμενη χρήση, μία έκπτωση φόρου που φτάνει τα 185 εκατομμύρια ευρώ. Και για τα νέα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 που φτάνουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ δεν ακούσαμε τίποτα.
Άρα, κύριε Σκυλακάκη, περιμένουμε να μας πείτε πότε θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων τα οποία και το 2023 θα επιβαρύνουν και την οικονομία και την κοινωνία.
Αντί για αυτό μέχρι στιγμής μάθαμε την επιλογή της Κυβέρνησης να χάσει ποσοστό μετοχών από τα Ελληνικά Πετρέλαια και έτσι να μειωθεί η δυνατότητα της Ελληνικής Πολιτείας να παρεμβαίνει και στην ενεργειακή πολιτική στην κρίσιμη διαδικασία της μετάβασης. Θέλουμε μια απάντηση σ’ αυτό, γιατί επηρεάζει και τον Προϋπολογισμό και την ανάπτυξη της χώρας.
Πώς είναι δυνατόν δηλαδή σε έναν κρίσιμο ενεργειακό πυλώνα που έχει μετοχές το δημόσιο ενώ δεν υπάρχει ζημιογόνα χρήση, ενώ δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, να αποχωρείτε και να μειώνετε τη μετοχική σύνθεση του Δημοσίου, εννοώ του ΤΑΙΠΕΔ; Και μην μου πείτε ότι υπάρχουν και κάποια ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μετοχές ως διαθέσιμα στα Ελληνικά Πετρέλαια. Μιλάω για τις μετοχές που έχει απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Οικονομικών. Κι επιπλέον έρχεται νέα νέα ρύθμιση που θα μειώσει τις θέσεις του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ.
Άρα, ξεπούλημα χωρίς λόγο. Η ευθύνη της Κυβέρνησης και στο ρεύμα και στα πετρέλαια κύριε Πρόεδρε, στα διυλιστήρια είναι διπλή. Ως μέτοχος της ΔΕΗ και ως μέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων είναι η ίδια η Κυβέρνηση υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών, είναι η ίδια η Κυβέρνηση που αισχροκερδεί. Και ως Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι η ίδια η Κυβέρνηση που δεν ελέγχει την αγορά. Είναι διπλό το παράπτωμα και διπλό το πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία.
Και τώρα μετά από όλα αυτά και το πάρτι στην ενέργεια και στα διυλιστήρια και στο ρεύμα, έρχεται να ανακοινώσει σήμερα ο κ. Σκυλακάκης τη μεταρρύθμιση στο νερό. Ξέρετε ποια είναι μεταρρύθμιση που είπε πριν από λίγο και που δεσμεύτηκε ότι θα μπει στον προγραμματισμό του 2024; Αφού χρεοκόπησαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης γιατί τους χρέωσαν το ενεργειακό κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής και αφού δεν επέτρεψαν στους δήμους να στελεχώσουν και να οργανώσουν υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, έρχεται τώρα, με τη δικαιολογία της ανεπάρκειας που ο ίδιος δημιούργησε να αιτιολογήσει ότι λόγω της ανεπάρκειας καταργεί τις ΔΕΥΑ, τις ενοποιεί σε περιφερειακά σχήματα, παραβιάζει ακόμα και τον κανόνα της ιδιοκτησίας και συνταγματικά δικαιώματα αλλά και την αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, απομακρύνει τις διοικήσεις από τα δημοτικά συμβούλια, για να κάνει τι; Για να προχωρήσει στην εισαγωγή των ΣΔΙΤ στη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, όπως έχει ανακοινώσει από το 2020 ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων κ. Γραφάκος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Σκυλακάκης μόλις ανακοίνωσε, κατά παράβαση των κανόνων που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, δηλαδή των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αυτοδιοίκησης.
Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σήμερα ήταν η έκτακτη γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ. Θα μας βρείτε απέναντι, κύριε Σκυλακάκη. Ξέρουμε τι είναι τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και περιμέναμε ότι θα έρθει η ώρα που θα βάλετε χέρι και στο νερό και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το σχέδιο υλοποιείτε εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας, εις βάρος των αναγκών της οικονομίας, εις βάρος του συμφέροντος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να ενοποιήσετε το οικονομικό μέγεθος των ΔΕΥΑ για να κάνουν καλύτερες δουλειές κάποιοι εργολάβοι. Πάλι συμφέροντα έρχονται να εξυπηρετήσουν εις βάρος ακόμη και αποφάσεων που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα θέματα του νερού.
Θα μας βρουν όμως απέναντι είτε σε συναυλίες όπως κάναμε στη Θεσσαλονίκη, όπου στραπατσάρισαν οι πολίτες την πολιτική του κ. Μητσοτάκη για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στους θεσμούς, είτε με τους εργαζόμενους. Εμείς θα είμαστε εκεί, κύριε Σκυλακάκη. Τη δική σας διαδρομή την έχουμε δει και στο παρελθόν, και στο παρόν, ξεπούλημα για να τακτοποιούνται οι κολλητοί σας, αλλά δυστυχώς φτώχεια και υποβάθμιση και της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.
Σε αυτό θα μας βρείτε απέναντι, κύριε Σκυλακάκη.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.